top of page
ELS LÍMITS DE L'ARQUITECTURA I L'URBANISME EN LA PRODUCCIÓ DE L'ESPAI
El dret a la ciutat enfront de les dinàmiques neoliberals de reapropiació capitalista
Rafa Rivera. La vida sin espacio público

Un relato acerca de la ausencia del espacio público en nuestras vidas. El maltrato, el deterioro, la apropiación indebida y las vacunas que hemos de inventar. Del amor al desamor, y del desamor al amor. Un viaje de ida y vuelta.


Estudiar, aprender, enseñar, solo tiene el objetivo de obtener vacunas, de saber dónde están los antídotos, dónde están los sueños.


La Universidad, como buen laboratorio, debe estar permanentemente en contacto con la gente y con sus necesidades. Debe estar investigando, contrastando, debatiendo. Y ha de estar buscando fórmulas para recuperar lo colectivo como método infalible para proteger a los más vulnerables.

Josepa Cucó - Els moviments urbans avui. Desenvolupaments, desafiaments i alguns suggeriments

En l'actualitat, en un món cada vegada més urbanitzat i on les contradiccions globals es manifesten de forma cada vegada més visible en l'escala local, els moviments urbans (MU) no cessen de proliferar i manifestar-se. Dues idees a destacar al respecte.

Aquest context de complexa interacció entre processos i institucions situats a diferents escales espacials estimula l'avanç de noves formes i noves escales de resistència i protesta. Lluitar avui en dia pel dret a la ciutat significa combatre per la millora de les condicions de vida, una idea que es relaciona amb el concepte més ampli de vida digna que, segons el context, inclou aspectes variats de la participació democràtica, els drets humans, l'accés igualitari a béns i serveis, la recuperació del sentit de l'esfera pública, la justícia mediambiental o la solidaritat social. 


​

Per poder participar en les Jornades... 24 i 25 de Maig de 2018

La ciutat de València representa un exemple paradigmàtic d’expressió del model urbanitzador hegemònic neoliberal a les societats occidentals contemporànies, a la vegada que la capital d’un territori que sofreix de manera exponencial les conseqüències d’un assetjament urbanístic, econòmic, social i polític ja històric. Per això, aquestes jornades pretenen generar a València un espai de trobada on contrastar reflexions i experiències de l’àmbit estatal, que de manera directa o indirecta contribuïsquen al desenvolupament i definició d’un nou model de ciutat i de País Valencià, centrats a reforçar el dret a la ciutat en detriment de les dinàmiques neoliberals de reapropiació capitalista.

 

Es convida a presentar propostes a l’estudiantat, personal investigador i agents externs a l’àmbit acadèmic, interessats a participar en sessions de debat i treball grupal on s’intercanviaran experiències i coneixements entre diversos col·lectius i des de diverses disciplines (antropologia, sociologia, arquitectura, urbanisme, pedagogia, geografia, història, educació social, etc.). Per a tal efecte, es proposen els següents eixos temàtics:

​

 

  1. Participació: cap al final utòpic de l’autogestió.

  2. L’urbanisme feminista com a ferramenta de transformació social.

  3. Vulnerabilitat i la segregació socioespacial.

  4. L’escolta activa de la infància com a perspectiva indissociable del dret a la ciutat.

  5. El despoblament i les noves ruralitats emergents.

  6. Cooperació i desenvolupament sostenible.

  7. Alternatives de disseny i de gestió residencial.

​

Les jornades contemplen diversos formats als quals poder adaptar les propostes, per saber-ne més:

     · document en català;

     · documento en castellano.

​

Les propostes deuen estar redactades en català o en castellà, i s’enviaran al correu electrònic hipnopediaurbana@gmail.com

 

  • Límit enviament de resums: 15 d'abril de 2018.

  • Comunicació i acceptació de resums i programa: 22 d’abril de 2018.

  • Jornades: 24 i 25 de maig de 2018.

  • Enviament de text definitiu: juliol de 2018.

 

*La presentació del text definitiu després de la celebració de les Jornades no és obligatòria, sols va dirigida a aquelles persones interessades en la seua possible publicació. D’entre tots els textos rebuts es seleccionaran els més representatius d’acord amb els eixos temàtics de les Jornades, tot i que es valorarà positivament la relació del contingut amb l’àmbit territorial valencià. Les normes de redacció i altres detalls sobre la publicació es publicaran més endavant.

​

​

CARTELL DE LES JORNADES

PROGRAMA DEFINITIU

INSCRIU-TE A TRAVÉS DEL SEGÜENT QÜESTIONARI

LLIBRE D'ABSTRACTS de totes les propostes

Pròximament més vídeos...
Tomás Villasante - Democracias transformadoras y gestión residencial. 

Con el objetivo de desarrollar modelos de gestión urbana y de la vivienda que mejoren la vida en comunidad frente al modelo especulativo, el desarrollo de dispositivos metodológicos de construcción colectiva permite elaborar las soluciones más óptimas para cada situación. 

En la configuración de estas metodologías cabe destacar la estructura organizativa del proceso de recogida de necesidades y su capacidad de profundización en la escucha ciudadana; la descentralización de la gestión con Mesas Técnicas Mixtas construidas de forma participativa para la planificación y la legislación urbanas y el control del respaldo de la administración mediante Observatorios de  profesionales y ciudadanía así como redes de información entre agentes implicados o medios de comunicación.

Así se propone un trabajo de educación por la práctica, haciendo costumbre que las iniciativas surjan del debate y las propuestas colaborativas. 

bottom of page