top of page

Urbanisme neoliberal i segregació socioespacial

PEDRO GARCÍA PILÁN. Doctor en Sociologia

· 2002 - 2007: investigador principal del Observatorio Social de la ciutat de Torrent

· 2010 - 2014: miembro del proyecto "Metrópolis glocalizadas: el caso de Valencia. Espectacularización y precarización urbana en las ciudades medianas”.

· Técnico de innovación educativa en el Centre de Formació i Qualitat Manuel Sanchis Guarner de la Universitat de València

· Profesor de Sociología en la Universitat de València

Igual que hay una economía o una educación neoliberal hay que tener en cuenta que hay un urbanismo neoliberal, que se incardina de manera específica en la historia de cada territorio concreto, pudiéndose hablar de distintos tipos de "regímenes urbanos". Tal urbanismo se basa tanto en procesos de espectacularización, especulación y privatización, como de creciente vulnerabilidad y exclusión social, y genera respuestas ciudadanas que van desde la reivindicación patrimonial hasta el desafío político explícito. Las distintas formas de sociabilidad que se encuentran dentro de un espacio urbano, configurando territorialidades con significatividades distintas son, a su vez, tanto el reflejo de la dinámica del urbanismo neoliberal como un agente capaz de influir en los distintos desarrollos del mismo.

 

Lejos de ser un instrumento neutro, el urbanismo adquiere una clara dimensión ideológica y política, pues constituye un instrumento clave en el actual proceso de transferencia de rentas hacia las clases altas, con el consecuente agravamiento de las desigualdades sociales, que se articulan siempre sobre el territorio. La justicia social tendrá que ser también, en consecuencia, justicia espacial.

EXPERIÈNCIES

REFLEXIÓ PERSONAL

REFLEXIÓ PERSONAL

EXPERIÈNCIES

· Arquitecta especialitat Edificació per la UPV (València) i especialitat Urbanisme per la IUAV (Venezia, Itàlia)

· Màster en Arquitectura del Paisatge per la UPC (Barcelona)

· Experta en Cooperació al Desenvolupament en assentaments precaris per la Càtedra UNESCO d'Habitabilitat Bàsica de la UPM (Madrid)

· La meua recerca i treballs professionals giren entorn al paisatge, ciutat informal, espai públic, sostenibilitat i equitat social dins del col·lectiu d´arquitectes SOSTRE.

· Des de 2010 col·labore a l'Oficina Tècnica de l'Ajuntament de Meliana (L´Horta Nord, València) com a assistència tècnica en matèria de paisatge i territori, labor que compagine des de 2014 amb la col·laboració en un projecte de cooperació internacional en Makeni (Sierra Leona), treballant en el desenvolupament d'un planejament estratègic i propostes de creixement urbà sostenible per a la ciutat.

En SOSTRE considerem que la millora de l'entorn contribueix al desenvolupament humà i treballem amb la finalitat d'aconseguir espais idonis que afavorisquen i potencien la qualitat de vida de les persones. 

Basem la construcció de ciutat en la participació de tots els agents implicats i desenvolupem processos participatius d'intervenció en el territori i en l'espai públic, processos fonamentals per a la sostenibilitat ecològica, econòmica i social. 

Des de l'escala de l'ordenació del territori fins a l´espai públic, realitzem treballs dirigits a la consecució de territoris sostenibles i ciutats inclusive, que propicien llocs de trobada i escenaris representatius de l'heterogeneïtat social contemporània.

Territori i ciutat inclusiva

NATALIA GARCÍA FERNÁNDEZ. Arquitecta

bottom of page