Entenem l’arquitectura i l’urbanisme com les nostres eines de transformació social i ecològica, açò és, les nostres eines per millorar les condicions de vida de tots els éssers vius. De la mà d’altres disciplines, perspectives o iniciatives, des de la nostra professió hem de ser capaces de fer-nos càrrec, des d’un posicionament crític i responsable, de la multiplicitat de problemàtiques actuals, que passen entre moltes altres per: la injustícia territorial, l’acumulació de capital derivada d’un model urbanístic neoliberal, la desigualtat social, l’empobriment, la segregació, la degradació mediambiental, la desigualtat de gènere, la pèrdua de significants i d’identitat, la malaltia física i psíquica, l’acceleració i atomització del temps, etc. Problemàtiques on la urbanització suposa un punt més dintre de la constel·lació constituïda per singificatius però múltiples actors i àrees d’estudi i formació.
​
Així, des d’Hipnopèdia Urbana, treballem des dels i pels següents principis, que tot i que els presentem en tres grups, no es poden pensar sense una contínua interrelació:
FILOSOFIA DE TREBALL
PEDAGOGIA:
​
Creguem en un aprenentatge teòric-vivencial que aspire, per una banda, a la integració de les conceptualitzacions teòriques en les problemàtiques del carrer, i per altra, de les vivències en el procés de formació. Per això considerem fonamental el contacte constant amb la realitat i les necessitats, així com el contacte amb professionals i iniciatives que trascendisquen l’àmbit acadèmic i afavorisquen un treball interdisciplinari. Apostem per un coneixement significatiu, construït en tribu i entès com un continuum formatiu, que tinga cabuda en espais feministes i democràtics. Amb açò, volem treballar per una llibertat responsable i una autoritat natural, oposada a tot autoritarisme.
ARQUITECTÒNICS I URBANÍSTICS:
​
Defensem una arquitectura i un urbanisme ecològics, tant a nivell mediambiental com humà i social. És per això que treballem per un marc teòric i una pràctica professional que tinga com a referents la justícia territorial, un model urbanístic humà, la igualtat d’oportunitats, l’apoderament ciutadà, el mestissatge d’usos i cultures, la cura del nostre entorn i del dels països del sud, la igualtat entre homes i dones, la construcció d’identitats col·lectives, la salut física i psíquica, etc. En suma, un model que estiga en contacte amb el carrer i amb les necessitats dels barris, dels pobles, de les ciutats, i de les persones que hi viuen. Per tant, considerem que la interdisciplinarietat deu estar al centre de tots els processos urbans i arquitectònics, tant per poder atendre la multiplicitat de factors que hi entren en acció, com per poder responde a una diagnosi capaç de reflexar les necessitat reals de la societat.
ORGANITZATIUS:
​
Som conscients que sols es pot caminar si treballem juntes en xarxa. Per això l’assemblearisme, el diàleg, la participació i la cooperació estan als objectius i a la base de la nostra identitat. Resulta indefugible una actitud responsable, no-autoritària, d’escolta activa i que promogui l’horitzontalitat. Altre dels nostres principis és l’autogestió com a grup, com a grups que formen un grup i com a persones que hi participem, per tal de respectar la nostra llibertat de pensament