top of page

El Carrer de Feminisme d'Hipnopèdia Urbana constitueix un grup de persones que es proposen valorar, des de diferents camps d'acció, els vincles entre les ferramentes utilitzades per l'urbanisme i l'arquitectura amb perspectiva de gènere des dels anys 60-70, i l'evolució efectiva de les societats occidentals en termes d'igualtat entre dones, homes i altres identitats sexuals.

La investigació parteix de la premissa de què, la falta de consideració de l'urbanisme com a motor de transformació urbana i social per la igualtat, es deu en gran mesura a què les ferramentes emprades per l'urbanisme amb perspectiva de gènere han sigut directament extretes del model urbanístic androcèntric hegemònic. Cal començar a parlar d’urbanisme feminista, però també cal començar a aprofundir sobre els seus límits amb el sistema capitalista i patriarcal, i per tant, amb el ja històric urbanisme amb perspectiva de gènere. Una forma d’enfocar les ferramentes urbanístiques deu partir d’una ruptura de la concepció tradicional de les esferes espacials, i per tant de la concepció binarista del sistema sexe-gènere, per així començar a difuminar les fronteres entre l’espai públic, el carrer; l’espai privat, la llar; i l’espai domèstic, la cuina.  

Alumnat d'Hipnopèdia Urbana: Carolina Juan Nadal, Jose Vicente Sambartolomé Guanter, Paloma Mateo Villanova, Sandra Ramírez Aguilar (responsable)

Biblioteca d'Hipnopèdia Urbana: Cristina Alonso Burgaz, Enmanuel Guillermo Larios Torres, Inés Novella Abril, Jose Manuel Luis Hortolano, Josepa Cucó i Giner, Laura Yustas, Mariola Fortuño Bort, Mónica Aubán Borrell, Rafael Rivera Herráez, Rosa Pardo i Marín, Teresa Samper Gras

ANARCO.

1er cicle d'ètiques i estètiques llibertàries

PENSAMENT LLIBERTARI… el poder com un dels tòpics clàssics i centrals

PODER… concepte que configura els vincles socials actuals

VINCLES SOCIALS… es desenvolupen a l’espai públic i privat

ESPAI… construcció social configurada per les relacions de poder i reflex de les mateixes

RELACIONS DE PODER… contracte social hegemònic entre homes i dones HEGEMONIA… … …

i tu, com revertiries aquesta situació?

PROJECTES

Plaça Temàtica: URBANISME FEMINISTA.

Cal començar a parlar d’urbanisme feminista, però també cal començar a aprofundir sobre els seus límits amb el sistema capitalista i patriarcal, i per tant, amb el ja històric urbanisme amb perspectiva de gènere.

Dimecres 29 de Novembre, a les 18:00h en l'Aula 421 de l'ETSAV.

Taules de treball, amb posada en comú i debat col·lectiu.
1. Polítiques d’igualtat i polítiques urbanes i de vivenda. Transversalitat d’aquestes polítiques des del marc internacional fins a situar-nos a l’escala política del País Valencià.
2. Teoria feminista. Partim del replantejament del gènere com a eina de transformació social, punt on es troba la teoria feminista i que l’arquitectura i l’urbanisme han d’incloure en les seues investigacions.
3. Projecte Frauen Werk Stadt. Aplicació pràctica a escala política i urbanística. Quins han sigut els límits de les seues mesures? És a dir, reflexionar entre els límits de l’urbanisme amb perspectiva de gènere i el que seria l’urbanisme feminista.
4. La distribució de la vivenda amb la cuina com a eix vertebrador. La deconstrucció i el replantejament de la vivenda com a producte de les dinàmiques del mercat, però també com a ferramenta per a la deconstrucció dels rols de gènere.

bottom of page