El Carrer de Feminisme d'Hipnopèdia Urbana constitueix un grup de persones que es proposen valorar, des de diferents camps d'acció, els vincles entre les ferramentes utilitzades per l'urbanisme i l'arquitectura amb perspectiva de gènere des dels anys 60-70, i l'evolució efectiva de les societats occidentals en termes d'igualtat entre dones, homes i altres identitats sexuals.
La investigació parteix de la premissa de què, la falta de consideració de l'urbanisme com a motor de transformació urbana i social per la igualtat, es deu en gran mesura a què les ferramentes emprades per l'urbanisme amb perspectiva de gènere han sigut directament extretes del model urbanístic androcèntric hegemònic. Cal començar a parlar d’urbanisme feminista, però també cal començar a aprofundir sobre els seus límits amb el sistema capitalista i patriarcal, i per tant, amb el ja històric urbanisme amb perspectiva de gènere. Una forma d’enfocar les ferramentes urbanístiques deu partir d’una ruptura de la concepció tradicional de les esferes espacials, i per tant de la concepció binarista del sistema sexe-gènere, per així començar a difuminar les fronteres entre l’espai públic, el carrer; l’espai privat, la llar; i l’espai domèstic, la cuina.
Alumnat d'Hipnopèdia Urbana: Carolina Juan Nadal, Jose Vicente Sambartolomé Guanter, Paloma Mateo Villanova, Sandra Ramírez Aguilar (responsable)
Biblioteca d'Hipnopèdia Urbana: Cristina Alonso Burgaz, Enmanuel Guillermo Larios Torres, Inés Novella Abril, Jose Manuel Luis Hortolano, Josepa Cucó i Giner, Laura Yustas, Mariola Fortuño Bort, Mónica Aubán Borrell, Rafael Rivera Herráez, Rosa Pardo i Marín, Teresa Samper Gras
ANARCO.
1er cicle d'ètiques i estètiques llibertàries
PENSAMENT LLIBERTARI… el poder com un dels tòpics clàssics i centrals
PODER… concepte que configura els vincles socials actuals
VINCLES SOCIALS… es desenvolupen a l’espai públic i privat
ESPAI… construcció social configurada per les relacions de poder i reflex de les mateixes
RELACIONS DE PODER… contracte social hegemònic entre homes i dones HEGEMONIA… … …
i tu, com revertiries aquesta situació?
PROJECTES
Plaça Temàtica: URBANISME FEMINISTA.
Cal començar a parlar d’urbanisme feminista, però també cal començar a aprofundir sobre els seus límits amb el sistema capitalista i patriarcal, i per tant, amb el ja històric urbanisme amb perspectiva de gènere.
Dimecres 29 de Novembre, a les 18:00h en l'Aula 421 de l'ETSAV.
Taules de treball, amb posada en comú i debat col·lectiu.
1. Polítiques d’igualtat i polítiques urbanes i de vivenda. Transversalitat d’aquestes polítiques des del marc internacional fins a situar-nos a l’escala política del País Valencià.
2. Teoria feminista. Partim del replantejament del gènere com a eina de transformació social, punt on es troba la teoria feminista i que l’arquitectura i l’urbanisme han d’incloure en les seues investigacions.
3. Projecte Frauen Werk Stadt. Aplicació pràctica a escala política i urbanística. Quins han sigut els límits de les seues mesures? És a dir, reflexionar entre els límits de l’urbanisme amb perspectiva de gènere i el que seria l’urbanisme feminista.
4. La distribució de la vivenda amb la cuina com a eix vertebrador. La deconstrucció i el replantejament de la vivenda com a producte de les dinàmiques del mercat, però també com a ferramenta per a la deconstrucció dels rols de gènere.